Melonbøf & kartoffelmus

Melonbøf & kartoffelmus

... noget mad ...

Mad skal der til
- og mad kan vi li'!

Nem, brun sovs

Salater & andet tilbehørPosted by Pia Sat, January 11, 2014 20:09:02
Jeg husker ikke, hvorfra vi har denne opskrift, men den er god smiley.

Hvidløg, skalotteløg, blegselleri og gulerødder i små tern ristes i olivenolie i en pande.
Tilsæt tomatpuré, persille, timian, laurbærblade og "købefond" (1 liter).
Koges i 20 min. Sigtes.
Fløde tilsættes + kulør + smages til.

God til hakkebøf.



Krydderurtesovs

Salater & andet tilbehørPosted by Pia Thu, July 25, 2013 00:41:58
Krydderurtesovs:
3 spsk. smør
3 spsk. hvedemel
3 dl oksebouillon
2 dl piskefløde
3/4 dl finthakket persille
1 tsk. hakket kørvel
1 tsk. estragon
salt og peber
kinesisk soya (eller alm. soya)

Fremgangsmåde:
Smelt smørret. Tilsæt melet under ømrøring. Spæd til med bouillon og fløde og lad sovsen koge i ca. 5 min. Tilsæt krydderurterne og smag til med salt, peber og soya.

Sovsen er god til steg, grillet kød eller kylling.

Kilde:
Side 42 i bogen "Sauce, sovs og dressing", Lindhardt og Ringhof.

Dressinger

Salater & andet tilbehørPosted by Pia Wed, July 24, 2013 23:52:03
To nemme dressinger til grøn salat.

Den med hvidløg:
250 g créme fraîche
1/2 - 1 tsk. salt
friskkværnet hvid peber
1 fed hvidløg
1 - 2 spsk. purløg
1/2 tsk. sukker

Den med paprika og chilisauce:
250 g créme fraîche
1/2 - 1 tsk. salt
friskkværnet hvid peber
1 tsk. Dijon-sennep
1 tsk. stærk chilisauce
2 tsk. sød paprika (delikatesse) - eller efter behag
1/2 tsk. sukker.

Skulle der være noget til overs, egner dressingerne sig udmærket som dip til chips smiley





Bønnesalat

Salater & andet tilbehørPosted by Pia Wed, July 24, 2013 23:38:22
Denne salat er intet mindre end FANTASTISK!

Bønnesalat (4 personer):
250 g grønne bønner koges "al dente". Jeg køber frosne bønner og lader dem tø op.
1 rødløg
100 g feta
50 g mandler

Marinade:
2 spsk. olivenolie
1 spsk. balsamico, mørk
1 spsk. akaciehonning
1 fed hvidløg

Fremgangsmåde:
Marinaden røres sammen.

Bønnerne koges i ca. 3 minutter, drypper af og lægges med det samme i bunden af salatfadet.

De hakkede, smuttede mandler og fetaost i tern drysses over. Øverst fordeles 1 - 2 rødløg (afhængig af størrelsen), der er skåret i små tern.

Marinaden hældes over, og salaten er faktisk klar til at blive spist, men er bedst efter at have trukket et par timer.


Kilde:
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrift2/visopskrift.php?id=8941





Nem sommersalat

Salater & andet tilbehørPosted by Pia Wed, July 24, 2013 23:20:42
I aften har vi haft besøg af en flok naboer - til grillhygge i haven. De medbragte eget kød og drikkevarer og betalte sig fra salater, som jeg stod for. Jeg lavede denne nemme sommersalat, den altid populære kartoffelsalat og en bønnesalat, som smager vildt godt.

Sommersalat:
En bakke blandet salat
Et par bundter babyromaine-salat fra haven :-)
Sukkerærter, halveret med et skråt snit
Et bundt radiser, skåret i meget tynde skiver
En hel agurk, i skiver
En håndfuld tørrede tranebær
En halv pose salat-nøddemix
10 - 12 små snacktomater

Dejlig, nem salat. Hjemmelavede dressinger dertil. Velbekomme smiley







Ratatouille

Salater & andet tilbehørPosted by Pia Fri, June 01, 2012 22:38:39
Se denne video http://www.youtube.com/watch?v=4FBZ2AxtHOU
Jeg synes, Bo Bech bruger ALT for megen olie at stege i, men fremgangsmåden er fin. Ved store portioner er det en god idé at riste hver grøntsag for sig på en godt varm pande og derefter hælde det over i den gryde, hvori retten skal simre. Hvis du vælger at lave retten dagen før, synes jeg, at du skal lade den simre under låg i maks. 15 min., da den jo skal koges igennem igen dagen efter.

OPSKRIFT (fra bogen PROVENCE af Lars Boesgaard):
1 kg tomater (helst gode stilktomater) - du behøver ikke fjerne skind og kerner (det gør jeg ikke)
3 peberfrugter (undgå de grønne - de er for bitre, synes jeg)
500 g courgetter
2 auberginer
3 løg
3 fed hvidløg
1 laurbærblad
1 kvist frisk timian
olivenolie
1 drys sukker
salt og friskkværnet peber (jeg synes, der skal en del salt i, prøv at starte med 2-3 tsk.)
Basilikum kan tilsættes (jeg har glemt det hver gang, uden nogen har savnet (sagt) noget...)

SKØNT at retten kan laves dagen i forvejen smiley

Kartoffelsalat

SalaterPosted by Pia Fri, June 01, 2012 22:32:24
Opskriften rækker til 6 personer (som tilbehør)

600 g små, nye kartofler
1/2 citron (kun saften)
4 spsk god olivenolie
2 spsk hakkede basilikumblade
salt
friskkværnet sort peber
1 lille rødløg, hakket fint
12 oliven skåret i halve (køb KALAMATA-oliven!)
4 blommetomater skåret i både
evt. fetaost i små tern.

Kog kartoflerne i letsaltet vand i ca. 12 minutter, til de er netop møre. Lad dem dryppe af i et dørslag.
Dressingen laves direkte i serveringsskålen: Citronsaft, olivenolie, basilikum, peber og rigeligt salt piskes sammen (pas dog på, at det ikke bliver til mayonnaise). Når du kan røre ved kartoflerne, skæres de i mundrette stykker, direkte ned i skålen med dressing. Vend kartoflerne rundt i dressingen, gerne sammen med de lækre kalamata-oliven. Lad det køle helt af. Kort inden servering tilsættes tomater og rødløg (og evt. feta) - de bliver smattede/bløde, hvis de står for længe.

Du kan lave kartoffelsalaten i god tid, da den serveres ved stuetemperatur. Efterlad den blot (tildækket) på køkkenbordet, indtil det er spisetid.

HERLIG spise - jeg bliver ALDRIG træt af denne kartoffelsalat. Jeg serverede den til min 40-års fødselsdagsfest, og mine gæster var vilde med den. Selv børn kan lide den (vores kan i hvert fald) smiley