Melonbøf & kartoffelmus

Melonbøf & kartoffelmus

... noget mad ...

Mad skal der til
- og mad kan vi li'!

Velkomstdrink

HapsPosted by Pia Sun, October 11, 2015 11:24:04
Denne velkomstdrink er dejlig, synes jeg - dejlig frisk. Bland følgende gode sager i en kande:

5 dl rød Martini
5 dl granatæblejuice
3 dl danskvand med citrus
saften af 1 limefrugt.

Mængden passer til 8 personer.

Serveres i et højt glas med 4 - 5 isterninger og mynteblade.

Ristede græskarkerner

HapsPosted by Pia Thu, October 31, 2013 20:44:54
Det er halloween, og vi har i dag lavet græskarlygter sammen med 3.A (Maries klasse). Det var smadder hyggeligt! Vi gemte kernerne, fordi jeg havde lyst til at prøve at riste dem. Det har jeg netop gjort, og resultatet er blevet super fint.

Jeg gjorde sådan her:
De grundigt skyllede kerner puttes i en pande, hæld vand på til kernerne er dækket og tilsæt 1 tsk. salt. Bringes i kog og koger ved svag til middel varme til al vandet er fordampet. Hæld ca. 1 spsk. rapsolie over kernerne og skru op for varmen. Kernerne ristes, mens du holder godt øje med dem. De skal kun riste i ca. 4 minutter, og de skal vendes/omrøres tit! Varmen får dem til at poppe og hoppe i panden. De er færdige, når de er gyldne. Pas på at de ikke bliver for mørke. Hæld kernerne ud på køkkenrulle og lad dem køle af.

De ristede græskarkerner smager godt - både som en snack, men også i salater.

Prøv evt. også at lave saltmandler smiley.Saltmandler

HapsPosted by Pia Fri, June 01, 2012 22:04:38
Min søde kollega, Lone, stod for fredagsbrødet i dag (vi skiftes til at have med om fredagen. Det er så hyggeligt), og hun havde bl.a. taget hjemmelavede, saltmandler med. De smagte vildt godt, og er en sund snack (med måde, naturligvis). Opskriften er fra Hjerteforeningen. Lone havde tilsat en smule chilipulver. MUMS smiley

1 spsk groft salt, helst Maldon eller andet salt af god kvalitet
2 dl vand
200 g mandler med skal.

Bring salt og vand i kog på en pande og tilsæt mandlerne. Lad vandet koge helt væk, så mandlerne dækkes af et tyndt, hvidt lag salt. Hæld mandlerne i en bradepande og sæt dem i ovnen ved 150 grader i ca. 20 – 30 min., så mandlerne bliver tørre. Tag mandlerne ud og lad dem køle helt af, de knitrer, mens de tørrer. Opbevar dem i en lufttæt beholder og servér dem som en sund snack.

Tips: Mandler og nødder har en optimal fedtsyresammensætning. Næsten intet mættet fedt, rigtigt meget af det enkeltumættede og lidt af det det flerumættede. Så spis dem med god samvittighed som mellemmåltid, men vær stadig opmærksom på, at de indeholder meget energi.

http://www.hjerteforeningen.dk/index.php?pageid=27&rid=1474


Knækbrød

HapsPosted by Pia Sat, January 14, 2012 15:21:49
Knækbrødsdejen laver man ved at blande (brug f.eks. håndmikser eller røremaskine):

125 ml. olivenolie
1 dl. havregryn
1 dl. hørfrø
1 dl. sesamfrø
1 dl. solsikkekerner
1 dl. græskarkerner
2 tsk. salt
1 tsk. bagepulver
3,5 dl. hvedemel
2 dl. koldt vand.

Dejen rulles tyndt ud mellem to stykker bagepapir. Denne portion giver 2 hele bageplader.
Træk forsigtigt det ene stykke papir af og del dejen i små firkanter enten med et pizzahjul eller en stor kniv. Bag dem gyldne i ovnen v. 200 grader i 15-20 minutter. Hold godt øje undervejs og drej evt. pladen en gang halvvejs, så de bliver bagt jævnt. De må helst ikke blive brune. Afkøles på en rist.

*

TAK til Jonas Gaarde smiley

Guacamole

HapsPosted by Pia Mon, January 09, 2012 17:24:03
Jonas Gaarde har været så venlig at udlevere denne skønne opskrift til mig smiley

Man skraber indmaden af fire-seks modne avocadoer ned i en skål og maser dem med en gaffel sammen med saften af en eller to limefrugter (limesaften skal i som det første, ellers bliver avocadoen lynhurtigt brun) og rigeligt salt. To-tre fed knust hvidløg røres i. Så blander man et meget finthakket stort rødløg og en-to meget finthakkede røde chilier i.

Pakkes lufttæt (skål med film over) og hviler mindst en time. Gerne til næste dag. Smag evt. til med mere salt og limesaft inden servering. Den skal være ret syrlig og salt.

*

Jeg følger opskriften slavisk - dog vælger jeg (fordi jeg altid laver en stor portion med 5-6 avocadoer...) at "mase" 4 af avocadoerne i min foodprocessor sammen med limesaften. Resten af avocadoerne moser jeg med en gaffel og rører i (sammen med resten), og jeg synes, det giver en god struktur.

Vi serverer den til mex.chips - ofte som en velkomsthapser - fordi jeg altid (af uvis grund) er forsinket i køkkenet... Men den er fantastisk til al mex.inspireret mad.


Pandekager

HapsPosted by Pia Sun, January 08, 2012 19:51:56
ca. 260 g mel
5 dl rismælk (kærnemælk da vi kunne tåle mælk...)
1 dl appelsinjuice (eller sodavand)
3 æg
en smule salt
1 tsk. vanillesukker
50 g flydende fedtstof.

Dessert eller hovedret? Du bestemmer selv smiley