Melonbøf & kartoffelmus

Melonbøf & kartoffelmus

... noget mad ...

Mad skal der til
- og mad kan vi li'!

Tysker-spaghetti

KødretterPosted by Pia Wed, October 14, 2015 18:20:23
At lægge denne ret under kødretter er nok lidt søgt, men der er dog bacon i, så det er ikke helt ved siden af.
Jeg lærte at lave retten, da jeg var i Tyskland som au-pair for efterhånden læææænge siden. Det er ikke så tit, jeg laver den (pga. mælkeprodukterne), men indimellem trænger vi til den - for den smager ret godt. På tysk hedder den Nudelauflauf. smiley

Tænd ovnen på 200 grader.
Ca. 250 gram spaghetti (de lange, tynde) koges - men kog dem 2 minutter mindre end anbefalet på pakken. Koges med salt.
Find en ovnfast skål med høje kanter (min er 20 cm i diameter og ca. 10 cm høj). Smør den indvendig.
5-6 store tomater skæres i skiver.
1 pakke bacon i skiver skæres i 2 x 2 cm stykker.
2 dl mælk piskes let sammen med 3 æg og knap en teskefuld salt.
Fintrevet parmesanost.

Tag en tredjedel af den kogte pasta og læg den i den smurte skål. Læg tomatskiver og bacon ovenpå, drys med lidt parmesan og friskkværnet, hvid peber. Lav tre lag spaghetti, tomat, bacon og ost. Det øverste lag skal have bacon og parmesan øverst. Til sidst hældes ægge-/mælkemassen over, og retten bages i ovnen i ca. 30 min. Det øverste lag bacon bliver sprødt og lækkert!

MUMS!

Giv en simpel, grøn salat dertil og evt. brød.

Pesto-kylling

KødretterPosted by Pia Sun, October 11, 2015 12:05:14
Jeg tror, jeg så denne ret på tv - måske i et program med Jamie Oliver, men jeg er ikke sikker. Men godt smager den i hvert fald!

Tag det antal kyllingeinderfileter, som I kan spise i jeres familie, og læg dem i et ovnfast fad. Smør dem med et godt lag basilikum-pesto. Friskkværnet peber henover + en smule salt. Tomater i skiver lægges oven på. Revet ost på toppen (jeg bruger gouda).

Tilberedes i ovn ved 200 grader i ca. 30 min.

Ris og evt. hvidløgsbrød gives dertil. MUMS!Hakkedrenge til grill

KødretterPosted by Pia Thu, July 25, 2013 00:26:11
1000 g oksefars
2 rødløg i små tern
1 dl rasp
1 æg
2 tsk salt
friskkværnet, sort peber
1 spsk. løgpulver
3 "sider" grillet, syltet, rød peberfrugt
3 spsk. HP-sauce

De tørre krydderier blandes sammen i en stor skål. Resten tilsættes, og det hele æltes godt sammen.

Jan fik en bøfformer i fødselsdagsgave, og vi har brugt bøfformeren et par gange nu og har erfaret, at bøffer af 1,5 - 2 cm tykkelse bliver bedst på grillen. De når simpelthen ikke at blive tørre under grilningen. Smager skønt med en god salat, f.eks. den nemme sommersalat.

Brugen af løgpulver og HP-sauce i bøffer stammer fra en amerikansk burgerrestaurant i New York iht. Mik Schack, oplyser Jan. Opskriften herover er Jans egen version, men inspirationen er hentet her:
http://www.madjournal.dk/opskrift.php?id=47

Dertil nye kartofler og en dejlig krydderurtesovs.
Bacon-/pølsetærte

KødretterPosted by Pia Thu, July 12, 2012 13:52:43
Denne ret lavede Jan og Marie sammen i går, og Marie brugte undervejs ordene "delikat" og lækkert" smiley så jeg var da vældig spændt på at smage tærten - og den smagte ret godt.

Jan lod sig inspirere af opskriften fra Søndagsavisen, tilsatte pølser og brugte knap så mange mælkeprodukter. Ca. sådan her:

Dej:
180 g mel
100 g Nutana (eller anden mælkefri bagemargarine)
50 g friskrevet parmesan
2 tsk timian
1 æggeblomme
1 tsk vand

Fyld:
3 æg
2 weinerpølser i mindre stykker
100 g bacon i tern
250 ml hytteost
100 g revet ost (Jan brugte en chili-gouda)
Friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde som med andre gode tærter. Bacon og pølser brunes let.
Jan lavede en dejlig salat til. Det smagte virkelig dejligt!

http://sondagsavisen.dk/2009/46/saadan-laver-du-den-perfekte-bacontaerte.aspx

Jægergryde

KødretterPosted by Pia Sat, February 04, 2012 11:18:06
Denne ret fik vi i aftes sammen med Birgitte, Niels og Kevin. Vi har fået den en gang før, men denne gang smagte den bare vildt godt. Jan havde stegt kødet i svinefedt og havde købt en Fino Sherry - og jeg tilsatte måske nok en smule mere oregano, end der står i opskriften. Chorizopølser kunne jeg ikke lige skaffe, så valget faldt på friske, gode cocktailpølser (hvilket børnene ikke havde noget imod).

Vi servede kartoffelbåde, grovflûtes og rå gulerodsstænger dertil - og en fantastisk dejlig rødvin, som hedder Piccini Memoro Italia. Den passede perfekt til den kraftigt smagende ret! Ham Jan er ved at være ret god til dét der...

Her kommer opskriften:

Til 8 personer

5-600 g løg i grove tern
cirka 800 g oksekød i strimler, cuvette, tykkam, yderlår
75 g pancetta i små tern
4 spsk. olivenolie
10 hele, gokkede enebær
20 hele, knuste peberkorn
stor tsk. tørret oregano
stor kvist frisk rosmarin
2-3 laurbærblade
5 store fed hvidløg
1 tsk. røget paprika
3 spsk. paprika
7-8 dl tomatpasta eller hakkede tomater
5 dl vand
1 dl hedvin
1 spsk. groft salt
500 g champignon, i kvarte, eller 30 g tørrede svampe
600 g cocktailpølser eller 4-500 g små chorizo

Sådan gør du
Ordn kød og grøntsager. Sæt evt. tørrede svampe i blød i lidt kogende vand. Steg pancettaen i olivenolien i en tykbundet stegegryde, til den slipper fedtet, kom løgene i og steg ved høj varme, til de bruner. Kom kødet i og steg videre, til det er brunet på alle sider, det tager sin tid. Kom alle krydderier og hvidløg i og steg, til det hele dufter dejligt, og kødet er helt fedtet ind i krydderierne. Kom vinen i og steg, til den er væk igen.

Kom svampene i (hvis man bruger tørrede svampe, hakker man dem groft og bruger også iblødsætningsvandet. Pas på, for der ligger altid lidt grums på bunden, som ikke skal med). Kom tomater og vand på. Hvis det er chorizo, man bruger, skal de i nu. Cocktailpølser skal kun koge med de sidste 20 minutter.

Enten lader man det blive i gryden, lægger et tæt låg på og lader det simre på komfuret i de næste par timer, eller man kommer det hele i en stegeso ved 225 grader og koger retten færdig i ovnen. Retten er klar, når kødet er mørt som smør, og væden er kogt ind til en tyk, aromatisk sauce. I en gryde kan det være nødvendigt at spæde mere vand til undervejs.


Opskriften er snupset fra politiken.dk: Camilla Plums jægergryde

Pizza

KødretterPosted by Pia Sun, January 08, 2012 19:39:38
Denne opskrift på pizzadej vender jeg altid tilbage til:
2,5 - 3 dl lunkent vand
25 g gær
1 tsk. salt
3 spsk. olie
ca. 6 dl mel (f.eks. spelt/emmer, durum og hvede).

Mængden rækker til 2 plader (eller til 3 stk. runde, som bages på pizzasten) i vores ovn. Dejen rulles ret tyndt ud på et meldækket bord. Jeg bruger durummel at rulle ud med.

Tomatsovs:
1 lille rødløg, 2 fed hvidløg, 1 lille, frisk tomat, 1 dåse flåede tomater, 1 håndfuld frisk basilikum med stængler, frisk timian (4 stængler), 1 lille dåse tomatpure, 3 spsk. olivenolie, salt og peber (mængden passer til dejmængden herover).

Fremgangsmåde: Alt sammen blandes i en skål og blendes med en stavblender eller lignende. Olien er til for at legere tomatsovsen, så den ikke så let trænger ned i bunden under bagningen (hvis man bruger tørrede krydderier, så kom dem i, efter man har blendet alt det andet, ellers bliver tomatsovsen nemt kedelig og grå). Smag til med salt og peber.

Opskriften på tomatsovs er tyvstjålet fra:
http://go.tv2.dk/articlemad/id-49916549:pizzakongens-bedste-opskrifter.html


Fyld efter behag smiley. Hos os er tomatsovs, skinke, kebab (hjemmelavet, se herunder) mozzarella, løg (naturligvis kun på forældrenes halvdel!), pepperoni og serranoskinke (øverst så det bliver sprødt) altid et hit.


Hjemmelavet kebab:
500gkød (f.eks. lamme- eller oksebov)
5fedhvidløg (presset)
2tsk.salt
1drysfriskkværnet peber
1spsk.paprika
1spsk.stødt nellikke
1tsk.stødt ingefær
1spsk.spidskommen
5spsk.olie
1spsk.eddike

Fremgangsmåde:
Skær kødet i mundrette strimler og stil det til side. Kom alle de øvrige ingredienser i en skål, tilsæt kødet og bland det hele godt sammen. Lad blandingen marinere i mindst et par timer. Steg kødet på en meget varm pande. Det må gerne få stegeskorpe - men kun på den ene side.

Opskriften på hjemmelavet kebab er snupset herfra:
http://www.pizzaopskrifter.dk/pizza-med-hjemmelavet-kebab-og-creme-fraiche-dressing


Mexikansk fad

KødretterPosted by Pia Sun, January 08, 2012 18:28:58
Dette er en opskrift, jeg engang har fået af en kollega. Jeg har dog forbedret den lidt efter Jonas Gaardes anbefalinger (bladselleri og spidskommen er tilsat for et mere autentisk mexikansk udtryk):

6 kyllingefiléter (eller ca. 800 gram kalkunbryst) skæres i store stykker og svitses på panden og lægges i et ildfast fad. 1 grøn peber, 1 rød peber, 1 stang bladselleri (gerne 2) og 2 små løg skæres groft ud og svitses på panden til løgene er klare og pebrene bløde. Tilsæt 2 dåser hakkede tomater, 1 spsk. hakkede jalapeños, 2 fed hakkede hvidløg, spidskommen (ristet og stødt), paprika (edelsüss), salt og peber. Saucen simrer ca. 10 minutter, hvorefter den hældes over kødet. Retten stilles i køleskabet og trækker så længe som muligt - kan sagtens laves dagen før servering! Stil fadet i ovnen ved 170 grader ca. 30 minutter. Herefter lægges rigeligt med mexikanske tortilla-chips i fadet, og der drysses en hel groft revet Irsk Cheddar ost ovenpå. Retten bager videre i 10-15 minutter indtil osten er godt smeltet.

Til retten serveres Guacamole (hjemmelavet!), en skål med jalapeños, en skål med créme fraiche, en skål med ananas, salat, en kurv med nachos, øl eller rødvin og godt med isvand!

NAMME!Pias kødboller i tomatsovs

KødretterPosted by Pia Sun, January 08, 2012 18:16:59

1 løg, 1 fed hvidløg, ½ rød peberfrugt, frisk timian, salt og peber blendes i en foodprocessor, hvorefter 500 g mager oksefars tilsættes sammen med lidt vand og 2 - 3 spsk mel. Det hele blendes/røres i foodprocessoren. Herefter blendes (i en anden beholder og med stavblender) 2 dåser tomater, som bagefter hældes op i en stor gryde sammen med 3-4 dl vand og oksebouillon. 1 tsk chilisauce tilsættes sammen med salt, peber og frisk timian. Bringes i kog. Små kødboller formes og koges i tomatsaucen i ca. en halv time - eller den tid det tager at koge risen. Giv f.eks. flûtes til.

Dette er en ret, som jeg lige fandt på en dag... Smager godt!

Next »