Melonbøf & kartoffelmus

Melonbøf & kartoffelmus

... noget mad ...

Mad skal der til
- og mad kan vi li'!

Madboller med spinat og krydderurter

BrødPosted by Pia Mon, August 25, 2014 18:34:57
Totalt lækre boller med spinat og krydderurter (32 stk.)

2 dl havregryn
5 dl vand (i alt ca. 6 dl vand)

0,5 - 1 dl olie, f.eks. solsikkeolie (helst ikke olivenolie)
0,5 tsk. salt
2 stilke frisk rosmarin
10 stilke frisk timian
10 stilke med skønne basilikumblade
3 - 4 fed hvidløg

1 pakke gær
1 æg
16 kugler frossen, hakket spinat (optøes, evt. i mikrobølgeovn med en smule vand)
ca. 1 kg mel
18 g salt

Start med at hælde 2 dl havregryn i en skål, 5 dl vand hældes over. Lad det stå tildækket på køkkenbordet i mindst en time. Du kan med fordel lave krydderurte-olien imens smiley.

Olien hældes i en lille kasserolle sammen med 0,5 tsk. salt, presset hvidløg, hakket rosmarin, timian og basilikum. Varm FORSIGTIGT (olien MÅ IKKE koge!), tænd blusset på næsten laveste blus. Når du holder hånden hen over gryden og kan mærke, at olien bliver varm, tages gryden af varmen.

Hæld lidt af vandet fra havregrynene i din røreskål (jeg bruger røremaskine og bruger derfor skålen, der passer til røremaskinen), opløs gæren heri. Tilsæt æg, krydderolie (skyl gryden med lidt vand (maks. 1 dl) og hæld også dette i skålen - vi vil have det hele med smiley), spinat (+ det vand, der medfølger). Bland og begynd at tilsætte mel + salt.

Rør og ælt grundigt. Jeg lader dejen være lidt klistret, når den skal hæve. Stil den tildækket og lunt i ca. 45 min. Herefter æltes dejen kort på et meldrysset bord, samles til en kugle, som deles i to. Hver dejklump skal herefter igen samles til en kugle og deles. Fortsæt til du har 32 dejstykker, som herefter trilles til boller. Der kan godt være 16 boller på 1 bageplade. Bollerne efterhæver i ca. 30 min. Bages ved 210 grader i 15 minutter (ikke varmluft). Jeg plejer at bage en plade af gangen.

Disse boller smager og dufter fantastisk! De egner sig bedst til pålæg, paté og ost - eller blot skivet tomat.

Du kan sikkert også bage lækre flûtes af denne dej - pensl da med en smule olie og drys med flagesalt lige inden bagningen.

God fornøjelse!

Madpakkeboller

BrødPosted by Pia Tue, October 22, 2013 12:41:21
Vanedannende, fantastiske madpakkeboller (20 stk.):
20 g gær
2 dl vand
2 tsk salt
1 spsk sukker
1 dl olie
250 g hytteost
1 æg
2 spsk tørret oregano
evt. 1 fintrevet gulerod
2 dl grahamsmel
2 dl durummel
5-6 dl hvedemel.

Dejen forhæver ca. 1 time. Herefter formes bollerne. De trykkes flade og efterhæver i ca. 45 min. Lige inden de puttes i ovnen, plejer jeg at duppe dem med en blanding af vand og olivenolie og herefter drysse dem med lidt groft salt.
Bages 10 min. ved 200 grader (varmluft).

Bollerne kan med fordel fryses. Optøning i køleskab dagen før de skal bruges.

Disse boller er helt fantastiske til f.eks. hjemmelavede burgere eller sandwich. Eller med pålæg, ost og jeg kunne blive ved! Pigerne kalder dem "tæskeboller", fordi vi tæsker dem for at gøre dem flade smiley

Denne opskrift har jeg fået af en kollega for mange år siden. Det er nogle rigtig gode boller!


Glutenfrit brød

BrødPosted by Pia Fri, June 01, 2012 22:48:36
Jeg faldt over denne opskrift en dag, kender et par stykker med glutenallergi og har sendt den til dem. Jeg har ikke selv "prøvekørt" den endnu, men tænker at jeg vil prøve en dag, lige pludselig...

INGREDIENSER:
0,5 l vand
25 g koldpresset olivenolie
1 tsk. honning
30 g gær (obs: her kan man ikke udskifte med surdej, fordi der jo er mel, altså gluten, i surdejen)
3 spsk. HUSK (specialprodukt til glutenfrit brød - kan fås i helsebutikker)
110 g kikærtemel
120 g rismel
150 g kartoffelmel
50 g boghvedemel
50 g solsikkefrø
50 g græskarkerner
En lille håndfuld salt
1/2 tsk. stødt koriander eller anden smagsgiver.

FREMGANGSMÅDE:
Bland vand, gær og honning. Tilsæt HUSK, til det gelerer, og derefter en smule mel (bare bland alt melet sammen til én blanding). Tilsæt herefter olie og resten af melet samt salt. Ælt grundigt og lav 8-10 flütes af dejen. Lad hæve til dobbelt størrelse og bag ved 225 grader i cirka 15-20 minutter.

Brødet kan fryses. Så har man altid noget lækkert brød til gæster, som skulle være så uheldige at lide af glutenallergi.


http://go.tv2.dk/articledag/id-50197541:pizzakongens-bedste-glutenfri-br%C3%B8d.html?forside

Foccaciabrød

BrødPosted by Pia Fri, June 01, 2012 22:25:13
Brøddej:
ca. 20 g gær
6 dl vand
12 dl hvedemel
3 tsk. salt.

Lav dejen om morgenen (eller aftenen før). Dejen skal blot røres hurtigt (men grundigt) sammen og hældes i en bradepande (ca. 25 x 35 cm) med høje kanter. Bradepanden fores med bagepapir, som smøres med en smule olivenolie, dejen hældes i og trykkes godt ud i hjørnerne med hænderne, som er dyppet i olie. Hæver (tildækket) i køleskab i min. 5 timer (og gerne natten over). Jeg plejer at stille bradepanden med dejen ud på køkkenbordet 1 - 2 timer, inden den skal i ovnen (beregn stadig min. 5 timer i køleskabet).

Krydderolie:
1 dl olie (jeg bruger en blanding af oliven- og solsikkeolie)
50 g friske krydderurter (basilikum, rosmarin og timian)
2 fed hvidløg (presset gennem hvidløgspresser)
en håndfuld kalamataoliven i skiver (kan udelades)
5 g salt.

Urterne skylles grundigt og hakkes groft og varmes op sammen med olien, hvidløg og salt (og evt. oliven).
OBS: Krydderolien MÅ IKKE KOGE! Den varmes op til kun ca. 50 grader!

Krydderolien laves i god tid, gerne timer inden den skal anvendes. Stil den til side, så den kan trække og få god smag (lad den stå tildækket på køkkenbordet).

Krydderolien prikkes/masseres ned i dejen lige inden bagningen. HUSK at drysse flagesalt på toppen! Derefter direkte ind i den varme ovn. Bages ca. 25 min. ved 210 grader.

LÆKKERT tilbehør til al slags mad (næsten) smiley.
Denne portion rækker til 12 personer - eller kan gemmes til madpakken. Evt. rest får hurtigt ben at gå på - i hvert fald hjemme hos os.

________________________________________
Opskrift og fremgangsmåde tyvstjålet fra:
OPSKRIFT
http://www.kvalimad.dk/opskrifter/foccacia-broed

FREMGANGSMÅDE (se videoen)
http://politiken.dk/mad/kokkeskole/ECE980692/proev-verdens-nemmeste-foccacia/Verdens Bedste Brød

BrødPosted by Pia Sun, January 08, 2012 16:34:00
At bage dette brød kræver en støbejernsgryde eller en stegeso. Opskriften er ikke min, men kommer fra www.kvalimad.dk. Prøv det. Brødet er super lækkert!

Brødet på billedet herunder har jeg dog selv bagt smiley
Tilføjelse d. 26.01.2012:
Jeg er begyndt at røre dejen sammen om aftenen og sætte den i køleskabet natten over. Stilles ud på køkkenbordet næste morgen og "æltes", hæver igen og bages så om eftermiddagen, når jeg kommer hjem fra arbejde. Så er der godt brød til morgenmaden dagen efter - og særdeles tilfredse børn, som nu helst spiser mors franskbrød smileyFødselsdagsboller

BrødPosted by Pia Sun, January 08, 2012 10:59:02
28 boller

1 pakke gær, 22 gram salt, 2 spsk. flydende honning, 1 æg, 7 dl vand, 1 spsk. olie, ca. 1100 gram hvedemel (øko.) iblandet 1 spsk. kardemomme. Desuden 1 æg til pensling.

Dejen hæver til dobbelt størrelse i ca. 30 min. Derefter slås dejen ned og æltes igennem, deles i to halvdele, som begge igen deles i to halvdele. De 4 dejklumper rulles og deles i 7 klumper, som trilles til boller. Bollerne efterhæver i 30 min., pensles med sammenpisket æg og bages herefter gyldne ved 200 grader (varmluft, da jeg satte to plader á 14 stk. i ovnen) i ca. 12 min.
Opskriften kan også bruges til frokost- eller morgenmadsboller; udelad da kardemomme og erstat ca. 300 gram af hvedemelet med en grovere meltype.

Den dovne bagers boller

BrødPosted by Pia Sun, January 08, 2012 09:26:50
Perfekte morgenboller! Det er NEMT, og bollerne er LÆKRE! Jeg lod mig inspirere af opskrift fra bogen "Spice med Price" af Adam og James Price, som vi har stående på hylden. Her er min udgave:

3 kopper vand
10 - 12 g gær (den lækre økologiske!)
2 spsk. rapsolie
2 kopper havregryn
1 kop sigtet speltmel
1 kop durummel
2 kopper hvedemel (økologisk)
2,5 tsk. salt (blandes i hvedemelet)
+ 1 æggeblomme til pensling.

Find en stor skål og en træske og rør det hele sammen i skålen. Dejen ligner en sej grød og skal hæve ved kølig stuetemperatur i 8 timer. Rør dejen sammen om aftenen, lad den stå tildækket (jeg bruger plastfilm) natten over. Om morgenen ofrer du dig og står tidligt op for at tænde ovnen (200 grader varmluft) og røre dejen sammen (ny ske, jeg bruger en alm. spiseske). Brug skeen til at klatte dejen på en bageplade med bagepapir (jeg måtte bruge to plader, der var ikke plads til alle 17 klatter på en plade). Lav god plads mellem klatterne, da dejen flyder lidt ud... Til sidst blandes en æggeblomme med en lillebitte smule vand. Pensl bollerne med æggeblandingen. Så snart ovnen er klar, bages bollerne i ca. 24 min.

Når bollerne er kølet af (du kan jo gå i bad, mens de køler), kan du servere nybagte boller til morgenkaffen. Væk familien ved f.eks. at råbe: "Så er det bolletid". Mon ikke de vågner så... smiley

Jeg bagte disse for første gang (men BESTEMT ikke sidste!) her til morgen (jeg stod op kl. 6.30), og de var virkelig lækre; saftige med god smag af havren. Måske vil jeg eksperimentere med at lave en grovere version. I den oprindelige opskrift bruger Adam Price 2 kopper hvedemel (jeg erstattede 1 kop hvedemel med durummel). Adam Price skriver, at 1 kop hvedemel kan erstattes med f.eks. fuldkornshvedemel.