Melonbøf & kartoffelmus

Melonbøf & kartoffelmus

... noget mad ...

Mad skal der til
- og mad kan vi li'!

Ingefærkager

KagePosted by Pia Sun, December 06, 2015 12:32:57
Denne herlige, krydrede kage er fra Alt for Damerne, og jeg har fået den af min kollega Birgit. Birgit havde en portion med på arbejde for nogle år siden - og jeg har bagt dem hvert år til jul lige siden. Så TAK til Birgit! Kagen passer perfekt til både te, kaffe og gløgg.

Der bliver ca. 75 stk. af denne portion.

Ingredienser:
250 g mel
1 - 2 spsk stødt ingefær (efter smag)
2 tsk natron
200 g smør
250 g sukker
1 æggeblomme
1 spsk mørk sirup
1 spsk Lyle´s Black Treacle (OBS: Dette afviger fra originalopskriften)*

* I originalopskriften står der 2 spsk sirup. Jeg har prøvet at putte den engelske Treacle i, med godt resultat! Treacle kan fås i nogle danske supermarkeder, men kræver måske lidt søgen. Almindelig sirup kan sagtens bruges. Jeg kan bare godt lige smagen af den engelske ...

Fremgangsmåde:
Bland mel, ingefær og natron og hak smørret ud i blandingen. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen.
Del dejen i tre portioner. Lav tre ruller med diameter på ca. 3 cm. Læg dejrullerne koldt til næste dag (jeg pakker dem ind i "film" og lægger dem på et skærebræt i køleskabet).

Skær kagedejen i knap ½ cm tykke skiver og læg dem på en plade med bagepapir. Lad der være lidt afstand imellem, da kagerne flyder lidt ud under bagningen.
Bag kagerne gyldne og sprøde ved 200 grader, 6 - 7 minutter. Lad dem afkøle lidt på pladen, inden de flyttes over på en bagerist, hvor de afkøles helt, inden de lægges i kagedåse.

God fornøjelse - og GLÆDELIG JUL!Pebernødder

KagePosted by Pia Sun, December 06, 2015 11:58:38
Denne opskrift har jeg fra et besøg på et museum, hvor Peters Jul var temaet. Der var en gammel og mega hyggelig købmandsbutik i udstillingen - og butikken var bemandet, og de solgte fine ting og sager fra gamle dages jul. Vi købte pebernødder og fik opskriften med hjem. Den kommer her (OBS: Det er en kæmpe portion! Den kan sagtens halveres):

Ingredienser:
375 g smør
4,5 dl sukker
3 æg
850 g mel
1 tsk stødt ingefær
2 tsk kardemomme
1,5 tsk kanel
2 tsk natron
½ tsk peber

Fremgangsmåde:
Find en stor skål, hvor der er plads til alle ingredienser + dine hænder. smiley
Mel blandes med krydderierne og natron. Smørret hakkes i små tern og puttes i melblandingen. Sukker og æg tilsættes. Og så skal hænderne i brug! Det hele skal æltes godt sammen. Ælt til dejen er ensartet.

Jeg plejer at rulle dejen ud i lange, tynde (knap 1 cm tykke) stænger. Stængerne lægges på et skærebræt, som stilles i køleskabet. Når stængerne er gennemkolde (f.eks. dagen efter), kan stængerne skæres til pebernødder. Stængerne skæres i knap 1 cm skiver og placeres på bageplade med bagepapir. Jeg bruger ikke tid på at trille dejstykkerne - de placeres på skæresiden på bagepladen. Der skal være ca. 1½ cm mellem hver "nød".

Bages ved 200 grader i 8 - 9 minutter, i øverste halvdel af ovnen. Jeg lader pebernødderne hvile på den varme bageplade i ca. 2 minutter, hvorefter jeg lader dem køle af direkte på køkkenbordet.

God fornøjelse - og GLÆDELIG JUL!

Tysker-spaghetti

KødretterPosted by Pia Wed, October 14, 2015 18:20:23
At lægge denne ret under kødretter er nok lidt søgt, men der er dog bacon i, så det er ikke helt ved siden af.
Jeg lærte at lave retten, da jeg var i Tyskland som au-pair for efterhånden læææænge siden. Det er ikke så tit, jeg laver den (pga. mælkeprodukterne), men indimellem trænger vi til den - for den smager ret godt. På tysk hedder den Nudelauflauf. smiley

Tænd ovnen på 200 grader.
Ca. 250 gram spaghetti (de lange, tynde) koges - men kog dem 2 minutter mindre end anbefalet på pakken. Koges med salt.
Find en ovnfast skål med høje kanter (min er 20 cm i diameter og ca. 10 cm høj). Smør den indvendig.
5-6 store tomater skæres i skiver.
1 pakke bacon i skiver skæres i 2 x 2 cm stykker.
2 dl mælk piskes let sammen med 3 æg og knap en teskefuld salt.
Fintrevet parmesanost.

Tag en tredjedel af den kogte pasta og læg den i den smurte skål. Læg tomatskiver og bacon ovenpå, drys med lidt parmesan og friskkværnet, hvid peber. Lav tre lag spaghetti, tomat, bacon og ost. Det øverste lag skal have bacon og parmesan øverst. Til sidst hældes ægge-/mælkemassen over, og retten bages i ovnen i ca. 30 min. Det øverste lag bacon bliver sprødt og lækkert!

MUMS!

Giv en simpel, grøn salat dertil og evt. brød.

Pesto-kylling

KødretterPosted by Pia Sun, October 11, 2015 12:05:14
Jeg tror, jeg så denne ret på tv - måske i et program med Jamie Oliver, men jeg er ikke sikker. Men godt smager den i hvert fald!

Tag det antal kyllingeinderfileter, som I kan spise i jeres familie, og læg dem i et ovnfast fad. Smør dem med et godt lag basilikum-pesto. Friskkværnet peber henover + en smule salt. Tomater i skiver lægges oven på. Revet ost på toppen (jeg bruger gouda).

Tilberedes i ovn ved 200 grader i ca. 30 min.

Ris og evt. hvidløgsbrød gives dertil. MUMS!Velkomstdrink

HapsPosted by Pia Sun, October 11, 2015 11:24:04
Denne velkomstdrink er dejlig, synes jeg - dejlig frisk. Bland følgende gode sager i en kande:

5 dl rød Martini
5 dl granatæblejuice
3 dl danskvand med citrus
saften af 1 limefrugt.

Mængden passer til 8 personer.

Serveres i et højt glas med 4 - 5 isterninger og mynteblade.

Madboller med spinat og krydderurter

BrødPosted by Pia Mon, August 25, 2014 18:34:57
Totalt lækre boller med spinat og krydderurter (32 stk.)

2 dl havregryn
5 dl vand (i alt ca. 6 dl vand)

0,5 - 1 dl olie, f.eks. solsikkeolie (helst ikke olivenolie)
0,5 tsk. salt
2 stilke frisk rosmarin
10 stilke frisk timian
10 stilke med skønne basilikumblade
3 - 4 fed hvidløg

1 pakke gær
1 æg
16 kugler frossen, hakket spinat (optøes, evt. i mikrobølgeovn med en smule vand)
ca. 1 kg mel
18 g salt

Start med at hælde 2 dl havregryn i en skål, 5 dl vand hældes over. Lad det stå tildækket på køkkenbordet i mindst en time. Du kan med fordel lave krydderurte-olien imens smiley.

Olien hældes i en lille kasserolle sammen med 0,5 tsk. salt, presset hvidløg, hakket rosmarin, timian og basilikum. Varm FORSIGTIGT (olien MÅ IKKE koge!), tænd blusset på næsten laveste blus. Når du holder hånden hen over gryden og kan mærke, at olien bliver varm, tages gryden af varmen.

Hæld lidt af vandet fra havregrynene i din røreskål (jeg bruger røremaskine og bruger derfor skålen, der passer til røremaskinen), opløs gæren heri. Tilsæt æg, krydderolie (skyl gryden med lidt vand (maks. 1 dl) og hæld også dette i skålen - vi vil have det hele med smiley), spinat (+ det vand, der medfølger). Bland og begynd at tilsætte mel + salt.

Rør og ælt grundigt. Jeg lader dejen være lidt klistret, når den skal hæve. Stil den tildækket og lunt i ca. 45 min. Herefter æltes dejen kort på et meldrysset bord, samles til en kugle, som deles i to. Hver dejklump skal herefter igen samles til en kugle og deles. Fortsæt til du har 32 dejstykker, som herefter trilles til boller. Der kan godt være 16 boller på 1 bageplade. Bollerne efterhæver i ca. 30 min. Bages ved 210 grader i 15 minutter (ikke varmluft). Jeg plejer at bage en plade af gangen.

Disse boller smager og dufter fantastisk! De egner sig bedst til pålæg, paté og ost - eller blot skivet tomat.

Du kan sikkert også bage lækre flûtes af denne dej - pensl da med en smule olie og drys med flagesalt lige inden bagningen.

God fornøjelse!

Nem, brun sovs

Salater & andet tilbehørPosted by Pia Sat, January 11, 2014 20:09:02
Jeg husker ikke, hvorfra vi har denne opskrift, men den er god smiley.

Hvidløg, skalotteløg, blegselleri og gulerødder i små tern ristes i olivenolie i en pande.
Tilsæt tomatpuré, persille, timian, laurbærblade og "købefond" (1 liter).
Koges i 20 min. Sigtes.
Fløde tilsættes + kulør + smages til.

God til hakkebøf.Ristede græskarkerner

HapsPosted by Pia Thu, October 31, 2013 20:44:54
Det er halloween, og vi har i dag lavet græskarlygter sammen med 3.A (Maries klasse). Det var smadder hyggeligt! Vi gemte kernerne, fordi jeg havde lyst til at prøve at riste dem. Det har jeg netop gjort, og resultatet er blevet super fint.

Jeg gjorde sådan her:
De grundigt skyllede kerner puttes i en pande, hæld vand på til kernerne er dækket og tilsæt 1 tsk. salt. Bringes i kog og koger ved svag til middel varme til al vandet er fordampet. Hæld ca. 1 spsk. rapsolie over kernerne og skru op for varmen. Kernerne ristes, mens du holder godt øje med dem. De skal kun riste i ca. 4 minutter, og de skal vendes/omrøres tit! Varmen får dem til at poppe og hoppe i panden. De er færdige, når de er gyldne. Pas på at de ikke bliver for mørke. Hæld kernerne ud på køkkenrulle og lad dem køle af.

De ristede græskarkerner smager godt - både som en snack, men også i salater.

Prøv evt. også at lave saltmandler smiley.Next »